Trabajos de Titulación - Sede Azogues - Enfermería
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Examinando Trabajos de Titulación - Sede Azogues - Enfermería por Asesores "Aguirre Quezada, María Alejandra"
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- ÍtemAcceso AbiertoComparación del estado nutricional y estilo de vida en escolares de las unidades educativas, públicas y privadas de Azogues, período septiembre 2019 - febrero 2020(Universidad Católica de Cuenca., 2020) Lema Lema, Viviana Mercedes; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302629159; ., .Objetivo: Analizar el estado nutricional y estilo de vida en escolares de 8 a 10 años de las unidades educativas públicas y privadas del cantón Azogues. Metodología: Investigación no experimental, observacional, transversal, descriptiva y correlacional, con enfoque cuantitativo en 238 escolares de cuatro establecimientos educativos cuyos padres firmaron el consentimiento informado. Se valoró el estilo de vida mediante el cuestionario validado “CHVSAAF”. Se midió peso, talla y el IMC fue categorizado de acuerdo a criterios de la Organización Mundial de la Salud. El procesamiento y análisis de datos se realizó en el sistema Anthro Plus, se utilizó el paquete estadístico SPSS 25 y Microsoft Excel 2016. Resultados: La población de estudio muestra una prevalencia de malnutrición de 6,7% peso bajo, 16,4% baja talla, 17,2% sobrepeso y 4,6% obesidad, en relación al estilo de vida el 70.6% muestra categorías de poco y no saludable. Sin embargo no se encontró asociación significativa entre las variables de estudio. Conclusión: Se espera aportar información a las autoridades educativas para emprender estrategias de solución que mejoren la calidad de vida de los escolares. Palabras clave:
- ÍtemAcceso AbiertoCuidados de enfermería relacionados con el estado nutricional del adulto mayor(Universidad Católica de Cuenca., 2020) Verdugo Zhinin, Jessica Magaly; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302264254; ., .Introduction: The population of older adults at present, generates greater importance and consideration unlike other age groups, due to the fact that in this stage morphological and functional changes in the renal, cardiovascular, nervous, metabolic and muscular systems are presented; and consequently it will be reflected in the increase of mortality, morbidity and hospital admissions figures. For this reason, the work of Nursing to carry out a correct and periodic nutritional evaluation that allows to execute practices of prevention and educational orientation is highlighted. General Objective: To evaluate the level of scientific evidence that exists about the main nursing care related to the nutritional state of the elderly. Methodology: A systematic, descriptive and explanatory research was carried out, which was developed through a bibliographic review, using databases such as: Scielo, Pubmed, Medline. Results: Figures that reflect nutritional risk and morbidity present in the population of older adults are highlighted; representing a contribution to the scientific community of Nursing in relation to the self-care state, the satisfaction of the nutritional needs of the patient that are required in this group.
- ÍtemAcceso Abierto“Efectos del consumo de alimentos ultra procesados en escolares. Revisión Sistemática”(Universidad Católica de Cuenca., 2022) Guapizaca Bermeo, Jeimy Lilibeth; Velecela Fajardo, Patricia Natalia; Aguirre Quezada, María Alejandra; 1400976708; 0302706270; ., .Introduction: The consumption of ultra-processed foods generates concern worldwide due to their high demand in the children's community. These foods have gained a more significant presence in children's daily diet. Objective: To analyze the impact of the consumption of ultra-processed foods on schoolchildren using scientific literature. Methodology: Qualitative, descriptive, and documentary research was conducted. Based on the PRISMA statement, search strategies were used in the scientific platforms SCOPUS, PubMed, SciElo, and LILACS. Findings: 57,676 articles were reviewed, and 17 met the inclusion criteria for discussion in Spanish and English, which helped to reach the specific objectives. Conclusions: It is concluded that ultra-processed foods adversely affect schoolchildren's health. So they can be prone to the development of overweight or obesity, increasing the risk factor for developing chronic non-communicable diseases such as type 2 diabetes mellitus and cardiovascular disorders during adulthood.
- ÍtemAcceso Abierto“Estado nutricional asociado a la anemia ferropénica en niños menores de cinco años, en países de América Latina y el Caribe. Revisión sistemática”(Universidad Católica de Cuenca., 2022) Buñay Juncal, Yajahira Valentina; Solórzano Flores, Estefanía Tatiana; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0350008793; 0302086947; ., .Introduction: Nutritional alterations in children are considered a public health problem, so it is essential to highlight the health strategies proposed for intervention. Objective: To analyze the state-of-the-art nutritional assessment associated with iron deficiency anemia in children under five years of age in Latin American and Caribbean countries. Methodology: Systematic, retrospective review of the relationship between nutritional status and iron deficiency anemia by searching information in scientific databases based on the PRISMA statement from 2012 to 2022 in English and Spanish, using inclusion and exclusion criteria. Results: Of 592,703 titles obtained, 28 were suitable for the study. It was found that sociodemographic factors intervene in the prevalence of iron deficiency anemia. It uncovered that anemia has a statistically significant relationship with nutritional status and that the different countries' strategies proposed to reduce it were positive. Conclusion: Nutritional status and sociodemographic factors are related to iron deficiency anemia in preschoolers, and the plans suggested in the articles to reduce the prevalence of anemia were successful.
- ÍtemAcceso Abierto“Estado nutricional y estilo de vida en los conductores de taxis de los cantones Azogues-Biblián. Diciembre 2022-marzo 2023”(Universidad Católica de Cuenca., 2023) Arevalo Orellana, Mishell Estefanía; Simbaina Minchala, Tania Cristina; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302702097; 0605696863; ., .The drivers' work environment conditions affect their lifestyle and reflect negatively on their nutritional status, causing overweight, obesity, and other chronic diseases. Objective: To evaluate the nutritional status and lifestyle of cab drivers in Azogues and Biblián cantons from December 2022 to March 2023. Methodology: This research was a quantitative, observational, correlational, prospective, cross-sectional study, the population consisted of 161 cab drivers, weight and height were recorded to evaluate nutritional status by body mass index and lifestyle, and an instrument validated by Walker, Sechrist, and Pender was applied. The information was processed using SPSS version 29, and the Pearson Chi-Square statistical test was used for statistical analysis, respecting the bioethical aspects of scientific research on human beings. Results: The age group with the highest number of participants was between 31-40 years old, all of them male, and with a working day longer than 8 hours; the nutritional status showed that more than 60% were overweight, 10.6% had type I obesity and 92.7% had an unhealthy lifestyle. There is a statistically significant relationship between the two study variables. Conclusion: The study population is at risk; this research warns the Union of Taxi Operators of Cañar to develop intervention strategies to improve their quality of life.
- ÍtemAcceso Abierto“Estado nutricional y nivel de seguridad alimentaria de los habitantes de la parroquia Turi. Noviembre 2022 – Marzo 2023”(Universidad Católica de Cuenca., 2023) Ochoa Cajamarca, Mayra Estefania; Sanmartin Iñaguazo, Andrea Michelle; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302918925; 0106595200; ., .The COVID-19 pandemic triggered severe consequences for food security and nutrition, limiting access to food for many families, not only because of confinements but also because of the significant world monetary slowdown, causing effects on the population's nutritional status. Objective: To identify the nutritional status and food security level of Turi parish inhabitants aged 20 - 55 from November 2022 to March 2023. Methodology and instruments: Quantitative, descriptive, cross-sectional study; 400 inhabitants were selected by probabilistic sampling. The Food Security Experience Scale (FIES) was applied. The anthropometric assessment was conducted to determine the nutritional status by recording weight and height and calculating the Body Mass Index. Results: Concerning the post-COVID-19 pandemic food security of the study population, it was demonstrated that 15% live in severe food insecurity, and when assessing the nutritional status, malnutrition due to overweight was observed in 25% and a deficit in 21%. Conclusions: The results revealed that the inhabitants of Turi parish had an unbalanced diet. This research will contribute to developing intervention strategies to improve Turi's inhabitants' quality of life and nutritional status
- ÍtemAcceso AbiertoHábitos de alimentación en tiempos de pandemia en la parroquia Turupamba(Universidad Católica de Cuenca., 2021) Castro Tacuri, Jessica Alexandra; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302448550; ., .Introducción: La emergencia sanitaria producida por la COVID- 19, ha generado varios cambios en el estilo de vida de todas las personas, a consecuencia del distanciamiento social y el aislamiento en el hogar. Objetivo: Analizar los hábitos de alimentación en tiempos de pandemia en la parroquia Turupamba durante el periodo de octubre 2020-marzo 2021. Materiales y métodos: Estudio no experimental, descriptivo y de corte transversal con enfoque cuantitativo, se trabajó con una muestra de 283 participantes de 15 a 64 años de edad. La información fue recolectada por medio de un cuestionario validado en Google Forms, HALCON-COVID-19. Resultados: Al analizar las variables de estudio se puede destacar, los cambios en los hábitos alimentarios referidos al mayor consumo de alimentos de frutas, verduras, hortalizas, carnes, y agua. Sin embargo, el consumo se mantuvo igual para las comidas rápidas, pollo, pescado, productos empaquetados y papas. Adicionalmente se encontró que existe relación significativa entre los hábitos alimentarios y el estado nutricional. Conclusión: Esta información resulta relevante para las autoridades del Gobierno Autónomo Descentralizado Parroquial, para construir estrategias que permitan cuidar la salud y la integridad de las personas.
- ÍtemAcceso AbiertoImpacto de la pandemia sobre la natalidad(Universidad Católica de Cuenca., 2022) Pastuizaca Vega, Marisol Vanessa; Zhumi Suquilema, Jessenia Marisol; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0302884002; 0302084827; ., .La pandemia por COVID-19 ha causado diversas alteraciones en la salud de las personas, en el aspecto social y mental, que tiene influencia en la fertilidad, la concepción, la gestación y el nacimiento; generando variación en los registros de natalidad. Objetivo: Identificar el impacto de la pandemia sobre la natalidad 2020-2021. Metodología: Se realizó una revisión bibliográfica sistemática. Para la ejecución de este proceso, se siguió las recomendaciones del método PRISMA, mediante las bases de datos: PubMed, Scopus, Web of Science, Google Académico, Scielo. Se seleccionaron estudios correlacionados con la tasa de natalidad durante la emergencia sanitaria. Se utilizaron publicaciones en inglés, español, originales. Realizando la búsqueda con las palabras clave y las conexiones AND y OR. Resultados: Se identificó 263 estudios, excluyéndose 131 por no relación directa con el estudio; fase de selección excluye 100 estudios por no aportar al tema, eligiendo 80 artículos para lectura completa, excluyendo 48 y seleccionándose 32 estudios de alto impacto. Evidenciándose una disminución en la tasa de nacimientos durante la pandemia. Conclusiones: La evidencia científica analizada en este artículo, confirmó la disminución de las tasas de nacimiento en los diferentes países, asociándose a factores socioeconómicos que influyen en el descenso de la fecundidad y reproducción, adicionalmente la influencia del temor generó cambios en la decisión de concebir, esto quiere decir que hubo un impacto negativo de la pandemia sobre la natalidad.
- ÍtemAcceso AbiertoLactancia materna, alimentación complementaria y estado nutricional de preescolares del programa creciendo con nuestros hijos cantón Paute, período septiembre 2019 - febrero 2020(Universidad Católica de Cuenca., 2020) Peña Guing, Jenniffer Denisse; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0931466692; ., .The objective of this research was to analyze the effect of breastfeeding and complementary feeding on the nutritional status in preschoolers of the Growing with Our Children program in Canton Paute. The methodology used was a descriptive, correlational, quantitative cross-sectional study. The sample was universe consisted of 102 children “Growing with Our Children program and / or mothers or caregivers of infants. The instrument applied corresponded to the appendix corresponding to breastfeeding and complementary feeding proposed in the National Survey of Health and Nutrition 2012. The data processing was carried out using the statistical package SPSS 25. Results: An exclusive breastfeeding was defined in 65,7% of population studied, the average duration was 3,81 months, the complementary feeding started at 6 months at 63,7%, the most important food groups selected were fruits, meats and vegetables (89,2%, 74,5% and 66,7%) respectively. According to the nutritional status, cases of malnutrition related to the delay in height for the age around 24,5% were identified, global malnutrition reached 6,9%, and 5,9% overweight. The relationship of the variables showed a significant association between nutritional status and exclusive breastfeeding. Conclusion: that the deficit or excess of nutrients in the first stage of life is a problem worldwide, which will have repercussions in the future, it is expected to provide useful information for the government’s program.
- ÍtemAcceso AbiertoEl selenio y su funcionalidad en el sistema inmunológico(Universidad Católica de Cuenca., 2021) Alejandro Balón, Roxana Berlinda; Aguirre Quezada, María Alejandra; 0922758685; ., .Las enzimas antioxidantes que protegen al cuerpo del daño causado por los radicales libres y contra infecciones, están reguladas por el selenio, oligoelemento primordial para el ser humano. Objetivo: Valorar el nivel de evidencia científica que existe sobre el selenio y su funcionalidad en el sistema inmunológico. Metodología: Se realizó una revisión sistemática de la literatura de artículos publicados en inglés y español, en las diferentes bases de datos como: Google académico, Scopus, Scielo, PubMed, Redalyc, ERIC, LILACS. Desde el año 2011 a 2021. Resultados: Según el análisis realizado de 12 artículos originales, se demostró que el selenio es un elemento esencial para provocar una buena respuesta inmunitaria. Conclusión: Este mineral es de mayor relevancia y está involucrado en procesos bioquímicos y fisiológicos del cuerpo, es un componente de la enzima glutatión peroxidasa, que desintoxica los peróxidos de lípidos y protege a las membranas celulares e intracelulares del estrés oxidativo.